25 Eylül 2010 Cumartesi

İçli Köfte


Malzemeler:
2 kase köftelik ince bulgur (biz buna simit diyoruz)
Yarım kg kıyma
4-5 tane soğan
2 kaşık un
1 yumurta
Salça,tuz ve çeşitli baharatlar
Kızartmak için bolca yağ.

Ön Hazırlık:
Kıyma pişme kıvamına gelinceye kadar kavrulup üzerine küpküp doğranmış soğan eklenir.
Soğanlar da kavrulunca salça, tuz ve damak tadına göre pul biber eklenir.(Gaziantep usulüne göre içine cevizde koyulması gerekir ama ben sevmediğim için koymuyorum.) Harcı soğuyunca köftenin içine koyması kolay olsun diye parmak sosis gibi şekillendiriyoruz ve dolapta yağları donuncaya kadar bekletiyoruz. 

Yapılışı: 
Bulguru sıcak su, salça ve tuzla yoğurmaya başlıyoruz.Ara ara su alarak bulguru iyice yoğuruyoruz.Bulgur iyice yoğurulmazsa köfte haline getirilince dağılırlar.Bulgur kıvama gelince un ve 1 yumurtayı ekleyip biraz daha yoğuruyoruz.Sonrası el becerisi.Elimizle bulgurlara içli köfte şekli veriyor, bi tarafını kapatıp diğer tarafını kapatmadan parmak şeklindeki kıyma harcını koyup kapatıyoruz.Tüm köfteler bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda üçer beşer tane şeklinde kızarma tavasını çok doldurmadan pişiriyoruz. Eğer     yağ kızgın olmazsa köfteler dağılır bunu unutmayalım lütfen.

Kolaylaştırmalar :)
Biz köfteye şekil verirken şuradaki et çekme makinalarından faydalanıyoruz.Çünkü şu aparat sayesinde silindir şeklinde köfteler elde etmek çok kolay.Bazıları abartıp bu et çekme makinalarıyla bulguru da çekiyor ve uzun uzun yoğurma derdinden de kurtuluyor.

4 yorum:

  1. Harika olmuş,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel gözüküyor ellerine sağlık.sen benim ali naziği beğenmedin ama:))

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim beğenmemek haddim değil :) Ben üstündekini tere sandım.Açıklaması da olmayınca ne alaka olduğunu çözemedim.
    Antep yemekleri yaparken senden tavsiyeler alıp tecrübelerinden faydalanmayı çok isterdim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil