15 Ekim 2010 Cuma

sehriyeli domates corbasi


Malzemeler:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı un 
3 yemek kaşığı  domates rendesi
3 yemek kaşığı tel şehriye
1 çay kaşığı kuru nane
1 tane et suyu bulyon
Çay kaşığının ucuyla limon tuzu

Yapılışı:
Tecereye sıvı yağ ve unu koyup kavurun. Üstüne nane ve domates rendesini ekleyip 3-4 dk daha kavurup şehriyeyi ekleyin. Bir iki çevirip 3 su bardağı su, et suyu bulyon ve limon tuzunu da ilave edin. Şehriyeler piştiğinde tuzunu da kontrol edip ocağın altını kapatın.

*Tat marka domates rendesi kullandım ve çorba gayet lezzetliydi. Bu çorbadaki ölçüleri tepeleme kullandım ve 4 kişilik bir çorba elde etmiş oldum.  


14 Ekim 2010 Perşembe

Pratik Sodalı Börek


Sodalı böreği hep duyardım ama hiç denememiştim.Hatta hiç tepsiye yufka yayılarak yapılan börek denememiştim.Fakat Cahidenin blogunda tarifini ve resmini görünce dayanamadım bende deneyeyim dedim. Kendisine böyle güzel bi tarifi bizlerden esirgemediği için teşekkür ediyorum. 
Malesef fotografı sıcağı sıcağına çekemedim.Fırından çıktığında tadı da görüntüsü de süperdi.Hala denemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum.

Malzemeler: 
6 adet hazır yufka
1.5 Şişe maden sodası
1 su bardağı süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
2 adet yumurta
1 su bardağı beyaz peynir
1 demet maydanoz
Yapılışı:
Tepsiyi yağlayıp 1. yufkayı tabanına yayın. Yumurta, yağ ve sütü çırpın ve bu karışımın altıda birini yaydığınız yufkanın üzerine sürün. Üstüne 2. yufkayı yayıp bu yufkaya da karışımdan sürün. Maydanoz ve peynirli için yarısını bu kata serpin. Sonra 3. ve 4. yufkaları da aynı şekilde yayıp soslayın ve peynirli için kalanını da serpin. 5. yufkayı da yayıp soslayın. 6. yufkayı yaydıktan sonra üstüne 1,5 şişe maden sodasını dökün. Sonra kalan sıvı karışıma kalan yumurtayı da kırıp iyice çırpın ve böreği dilimleyin. 200 derecede ısınmış fırında üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.

6 Ekim 2010 Çarşamba

Ekşili Ufak Köfte



Malzemeler:
1 kase köftelik ince bulgur
250 gr dana eti
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
2 küçük soğan
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı salça
1 et suyu bulyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz, Pulbiber, Limontuzu


Yapılışı:
Köftelik bulgur, çok ince doğranmış ve hafifçe sıkılarak suyu alınmış soğan, tuz ve 1 tatlı kaşığı kadar salça leğene alınıp ılık suyla iyice yoğurulur. Yoğurma işlemi tamamlanınca yumurta ve unu eklenip onlarda hamura yedirilir. Bundan sonra eller hafif ıslatılıp köfteden ufak parçalar alınarak misket şeklinde nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler kaynamış suda 15-20 dk kadar haşlanır.Haşlandıktan sonra  süzülüp bekletilir. Ayrı bir yerde soğan ve et kavrulur salçası, limontuzu, tuzu ve bulyonu eklenir, göz kararı suyu katılıp kaynatılır. Kaynayınca haşlanmış nohutu ve köfteleri eklenip bir kaç dakika daha kaynatılır. Ayrı bir yerde bir yemek kaşığı margarin eritilip nanesi kavrulur ve yemeğin üzerine dökülür. Sıcak servis yapılır.   

* Yemeği yaparken köftenin iyice yoğurulmuş olmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü iyi yoğrulmazsa pişerken köfteler dağılır.Bir de köftelerin dağılmaması yada ezilmemesi için yemeği mümkün oldukça dikkatli karıştırmak gerekir. 

4 Ekim 2010 Pazartesi

Tarhana Çorbası


Malzemeler:
3 yemek kaşığı çorbalık tarhana
1 yemek kaşığı margarin yada tereyağı
Yarım tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
1 tane et suyu bulyon
4 su bardağı su

Yapılışı:
Margarini eritip salça, kuru nane ve pul biberi ekliyoruz. Tarhanayı da tencereye alıp özleştirecek şekilde kavuruyoruz. Kokusu çıktığında suyunu ve bulyonu ilave edip karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. kaynadıktan sonra altını kısıp 5 dk daha pişirip altını kapatıyoruz. Çorba kıtırlarıyla servis yapıyoruz.

Kıtırların Yapımı:
Bayat ekmekleri küçük küçük doğrayıp fırında 10 dk kızartıyoruz. Bayat ekmekleri bozulmamaları için dolabınızın dondurucusunda saklamanızı öneriyorum. 



Çorbalık Tarhana